28.01.2020 | Vei citi în 5 min

Cum să scapi de petele de sare de pe încălțăminte?

Iarna este o perioadă dificilă pentru încălțămintea noastră. Este suficientă o plimbare scurtă pentru ca pe suprafața lor să-și facă apariția petele albe inestetice din cauza sării din zăpadă. Nu le subestima! Dacă nu le acorzi atenție îți pot distruge încălțămintea, scurtându-i durata de viață. Cum să împiedici așadar acest lucru și cum să o menții într-o stare bună timp de mai multe sezoane? Iată câteva sfaturi!

Îngrijirea regulată este baza!

Fiecare tip de încălțăminte trebuie tratat într-un anumit fel, însă cu siguranță există și câteva reguli universale de care merită să ținem cont. În primul rând nu lăsa curățarea pe mai târziu! Îndepărtează cât mai repede murdăria cauzată de sare sau noroi. Dacă nu ai posibilitatea pe moment atunci cel mai târziu când ajungi acasă trebuie să faci acest lucru. Chiar și în cazul petelor persistente este necesar să acționezi cu grijă – în special când vine vorba de încălțămintea de iarnă din piele sau năbuc, care necesită o atenție deosebită. Suprafețele de acest gen nu pot fi periate intens! Înainte de a elimina petele cauzate de sare, asigură-te că îndepărtezi nisipul și pietrișul fin. Dacă rămân pe suprafață atunci chiar și în timpul celui mai atent proces de curățare, vei ajunge să faci un adevărat peeling pe încălțăminte și astfel vei distruge ireversibil suprafața lor. Nu lăsa să se întâmple acest lucru! Să nu ai încredere nici în toate ghidurile online, pe care le găsești pe internet – unele dintre ele nu numai că nu au niciun efect, dar în același timp pot provoca deteriorarea încălțămintei.

Grija pentru piele

Atunci când e vorba de încălțămintea din piele, în primul rând contează timpul. Sarea pătrunde în piele și cu cât aștepți mai mult, cu atât mai rău va fi după aceea! Cum să te descurci când ești într-o călătorie? O soluție foarte bună o reprezintă șervețelele umede delicate, cum sunt cele pentru copii. Șterge cu ele încălțămintea imediat ce observi că s-a murdărit. Acasă îndepărtează mizeria cauzată de sare cu ajutorul unei cârpe moi, ușor umezite. Reține faptul că această cârpă nu poate fi în totalitate udă, pentru că altfel se distruge suprafața pielii! Evită, de asemenea, frecarea intensă – se recomandă mișcările ușoare, delicate. Petele deosebit de persistente se îndepărtează cu un preparat special sau cu șampon pentru încălțăminte. Majoritatea producătorilor de încălțăminte din piele au în ofertă soluții și paste concepute pentru eliminarea petelor de sare. Utilizează-le conform indicațiilor de pe ambalaj, dar procedează cu atenție – mai întâi aplică o cantitate mică de preparat pe o zonă mai puțin vizibilă. În acest fel te asiguri că nu deteriorezi încălțămintea din piele.

Timberland

Pielea întoarsă și năbucul sunt o provocare!

Încălțămintea din piele cu cereale integrale, piele întoarsă sau năbuc este destul de pretențioasă. De multe ori este greu de întreținut, dar dacă respecți câteva reguli vei putea să-i păstrezi aspectul îngrijit timp de mai multe sezoane. Cum să ai grijă de încălțămintea ta? În primul rând, nu uita de faptul că materialele nu tolerează apa – curățarea se face pe suprafața uscată. Dacă vrei să îți cumperi încălțămintea de iarnă din piele întoarsă sau năbuc, atunci trebuie neapărat să îți iei și o periuță specială cu capătul din cauciuc, datorită căreia să poți îndepărta mizeria. În special în locurile mai dificile, de mare ajutor îți poate fi buretele special pentru încălțăminte. Când vrei să îndepărtezi petele cauzate de sare, asigură-te că mai întâi periezi suprafața pentru a elimina orice murdărie. Aplică după aceea spuma specială pentru acest tip de încălțăminte conform indicațiilor producătorului. Nu uita să o testezi mai întâi pe o suprafață mai puțin vizibilă. Petele de sare de pe încălțăminte pot fi eliminate și cu un burete ușor înmuiat în apă cu puțin șampon pentru pantofi sau cu săpun lichid – asigură-te însă că folosești un prosop de hârtie.

Mai bine să previi decât să regreți!

Merită să știi cum să cureți petele de sare de pe încălțăminte, dar în același timp la fel de importantă este cunoașterea tehnicilor de îngrijire zilnică. Este mai bine să previi decât să regreți! Pentru ca încălțămintea de iarnă din piele întoarsă sau năbuc să își păstreze mereu aspectul îngrijit nu uita de impregnare. Asigură-te că faci acest lucru după curățarea minuțioasă a încălțămintei și întotdeauna pe suprafața uscată. Impregnarea suprafeței umede poate duce la apariția unor pete inestetice, care cu greu mai pot fi eliminate după aceea! Când ești în căutarea unei soluții corespunzătoare, alege produse de la producători de încredere – majoritatea oferă spray-uri de impregnare ideale pentru încălțămintea pe care o produc.

VEZI ÎNCĂLȚĂMINTE DE IARNĂ PENTRU FEMEI:

VEZI ÎNCĂLȚĂMINTE DE IARNĂ PENTRU BĂRBAȚI: