23.11.2018 | Vei citi în 4 min

ISTORIA PANTOFILOR SPORT

Pantofii sport sunt o piesă de neînlocuit în ziua de azi, pe care o purtăm la antrenamente, dar și ca parte esențială a stilului urban. În ziua de azi există atât de multe modele de adidași încât este dificil să alegem numai unul. De regulă, ajungem să-i colectăm. Există, de asemenea, din ce în ce mai multe branduri care includ pantofii sport în ofertele lor și oameni care sunt convinși că nimic nu este mai comfortabil decât o pereche de pantofi sport. Și, dacă vorbim despre istorie, cum arată traiectoria pantofilor sport? Când au fost făcute primele modele și care a fost scopul lor? Iată cele mai importante momente din istoria faimoșilor adidași!

ANII ’30 AI SECOLULUI XIX

Primii pantofi sport sunt deja menționați în contextul secolului XIX. În mod interesant, încălțămintea de atunci aduce cu tenișii de azi, fabricați din pânză și cu talpă de cauciuc, dar a fost tratată ca…încălțăminte pentru plajă. Este posibil ca acești pantofi legendari să fie inspirația unor proiecte ulterioare ale brandurilor precum Converse și Vans.

1918

Marquis Mills Converse creează primii pantofi cusuți din pânză în colaborare cu baschetbalistul Chuck Taylor. Talpa era fabricată din cauciuc vulcanizat, deoarece compania s-a ocupat anterior de producția de anvelope. Converse au devenit pantofii preferați ai baschetbaliștilor.

1924

Frații Dassler dintr-un oraș mic din Germania își încep activitățile în lumea încălțămintei. Specialitatea lor sunt pantofii de alergare extrem de ușori, care au câștigat rapid fani printre sportivi.

1948

Apar două dintre cele mai populare companii de încălțăminte sport – adidas și Puma. Aceste branduri au apărut prin divizarea Gebruder Dassler Schuhfabrik în două mărci distincte. În ziua de azi știm bine că ambele firme germane vor ajunge să scrie capitole importante în istoria pantofilor sport.

1966

Paul Van Doren și partenerii săi s-au alăturat celor mai populare branduri sport cu un nume puternic – Vans. Brandul s-a specializat în încălțăminte pentru skateboarderi, dar a devenit rapid un simbol al stilului urban în California însorită. Modele precum Vans Era, Vans Authentic sau Vans Sk8-Hi sunt încă unele dintre cele mai populare propuneri din lumea încălțămintei sport.

1971

Sunt creați primii pantofi ai duo-ului care și-au înființat propriul brand sub numele de Blue Ribbon Sports. Astăzi, nimeni nu ar recunoaște această firma dacă nu le-am spune că Phil Knight și Bill Bowerman, creatorii ei, au redenumit-o Nike și au creat primul model de încălțăminte sport cunoscut sub numele de Swoosh. Aceasta a fost una dintre cele mai importante descoperiri din istoria pantofilor sport, deoarece ei au creat un brand care a devenit cel mai mare competitor al liderului anterior de piață – adidas.

ANII ’80

Pantofii sport câștigă identitate dublă – sunt folosiți atât de sportivi, pe terenurile de antrenamente și in timpul competițiilor sportive, precum și de către oameni care apreciază îmbrăcămintea comfortabilă. Pantofii Converse devin un element emblematic al stilului punk și rock’n’roll, iar pantofii Vans sunt deja purtați de întreaga Californie. adidas îi convinge pe oamenii obișnuiți să poarte celebrii lor pantofi de baschet cunoscuți sub numele de adidas Superstar, iar Nike este în pragul unei popularități uriașe cu modelul lifestyle Air Force 1.

1987

Primii pantofi sport proiectați de marca Nike cu perna de aer vizibilă în talpă intră în vânzare. Ei sunt denumiți Nike Air Max și de atunci acesta a fost modelul emblematic al companiei din Oregon, dar și unul dintre cele mai recunoscute modele de pantofi sport din toate timpurile. Astăzi, ei sunt disponibili într-o mulțime de versiuni color și sunt dotați cu îmbunătățiri tehnologice ulterioare, care au fost create în fiecare an.

2017

Pantofii sport, prezenți deja de ani de zile în moda urbană, inspiră designeri de renume mondial. Modelele de pe cele mai mari podiumuri din lume încep să meargă în pantofi sport în loc de tocuri ultra-înalte. Din ce în ce mai des există și colaborări ale mărcilor sport cu designeri high fashion, dar și cu diverși artiști muzicali. Datorită acestui fapt, pantofii sport de astăzi sunt purtați de toți cei care iubesc un stil comfortabil într-o atmosferă urbană!

Sneakers dama

Sneakers bărbați

Sneakers copii