20.09.2019 | Vei citi în 6 min

POVESTEA ÎNCĂLȚĂMINTEI NIKE AIR MAX

Legendarii Nike Air Max reprezintă astăzi unul dintre modelele de pantofi sport, care se bucură de o faimă internaţională atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. Perna de aer vizibilă, integrată în talpă, a provocat o mică revoluție în lumea pantofilor sport. Aproape că nu am fi aflat niciodată despre ideea genială a lui Tinker Hatfield – designerul care a creat Nike Air Max 1. Cum de astăzi această linie de încălțăminte Nike nu are un statut iconic? Cum au apărut primii pantofi Air Max și cu ce a contribuit arhitectura la acest lucru? Fă cunoștință cu povestea Nike Air Max!

Baza este inspirația

Anul 1987. Unul dintre arhitecții brandului Oregon, care în acea vreme era în curs de dezvoltare – Tinker Hatfield pornește într-o călătorie spre Europa. Admiră, printre altele, clădirea muzeului Pompidou din Paris, care se caracterizează printr-o instalație externă neobișnuită, însă care atrage privirile. Tinker vine cu o idee: de ce să nu aplice acest lucru la o scară mai mică în cazul unui model de încălțăminte?

Ideea pare nebună, dar în anii 80 designerii Nike au lucrat intens pentru a realiza sneakerșii, care ulterior au devenit semnul lor distinctiv, cu toate că în portofoliul lor existau deja pantofi sport cu pernă de aer integrată în talpă, adică Nike Air Force. Așadar de ce să nu riște? După revenirea în America, Hatfield a început să se concentreze asupra proiectării încălțămintei. Pantofii sport erau meniți să aibă o pernă de gaz vizibilă integrată în talpă, în partea din spate sub călcâi. Însă modelul prototip nu i-a convins imediat pe fani. Dimpotrivă.

Nike Air Max – dintotdeauna a trezit controverse

Cu toate că astăzi știm cât de revoluționară a fost ideea lui Hatfield, această încălțăminte în continuare trezește controversii. Așa a fost și în anul 1987, când designerul și-a prezentat conceptul în departamentul de marketing. Din păcate Air Max nu i-a convins imediat pe colaboratorii designerului.

Exista teama că perna de aer din talpa exterioară se poate deteriora rapid sau se poate sparge, ceea ce a avut ca efect un val necontrolat de plângeri. Și deși această acuzație cu privire la pantofii sport iconici ni se pare astăzi absurdă, acum câteva decenii se punea problema dacă acest model merită cu adevărat să fie produs. Din fericire, Hatfield a reușit să iasă învingător din această situație.

Încălțămintea Nike Air Max 1 și succesorii ei

Prima încălțăminte Air Max din momentul în care a ieșit la vânzare a devenit imediat un hit. A fost ca o gură de aer proaspăt printre modelele plictisitoare și oarecum banale, deoarece ieșea în evidență datorită designului original și a finisajului de excelentă calitate, care reprezenta garanția confortului la purtare. În sfârșit oamenii au putut să se bucure de o amortizare, care înainte exista doar în legende și mituri. În prezent fiabilitatea brandului este de necontestat – perna de gaz Air absoarbe excelent șocurile și garantează lejeritate pe durata purtării, iar în plus o putem vedea în talpa pantofului sport. Așadar nu ne miră faptul că Nike Air Max a avut parte de o continuare în anul 1989 când și-au făcut apariția pantofii sport Nike Air Max Light. Acest nou model a ajuns să fie produsul principal al brandului, care a deschis calea spre diverse experimente de design!

Anii 90. Noii pantofi sport Nike Air Max de mai multe ori pe an

Proiectați în anul 1989, pantofii sport Nike Air Max Light nu au reușit să ajungă mai faimoși decât primii pantofi sport Air Max, dar fiecare model care a urmat în familie s-a bucurat de o imensă popularitate. Un hit s-a dovedit a fi modelul Nike Air Max 90, prezentat în anul 1990. Pantofii sport confecționați din plasă și piele au avut versiuni de culori cu adevărat electrizante – Laser Blue i Radiant Red.

Vezi Nike Air Max pentru femei

Interesant e faptul că tocmai acest model este până în ziua de azi unul dintre cele mai des interpretate. O surpriză foarte mare s-au dovedit a fi pantofii sport din anul 1995, care se diferențiau prin partea superioară cu profil înalt și perna de aer de dimensiuni mari. Succesorii lor – Nike Air Max 97 semănau și mai mult cu Air Max, aducând astfel tribut primilor pantofi sport apăruți. Modelele din anii 1994 și 1998 au trecut neobservate, însă cu un ritm amețitor au fost lansate noi modele din aceeași linie, iar efectul a fost practic inevitabil. Noua încălțăminte Air Max apărea în vânzare la fiecare câteva luni.

Inovații nu doar în materie de design

Potențialul încălțămintei Air Max era atât de mare, încât foarte repede s-a ajuns la un număr ridicat de versiuni noi. Cu timpul, în afara variațiunilor pe tema formei părții superioare sau a culorii, au apărut și inovații tehnologice. Scopul a fost unul bine stabilit – și mai mult confort la purtare. Cum se poate obține acest lucru? Bineînțeles prin mărirea pernei de aer.

Astfel au apărut modelele Nike Air Max 180 și Nike Air Max Uptempo – versiuni în care perna de gaz se afla sub toată suprafața mărită a tălpii piciorului. Și pentru a 30-a aniversare a pantofilor sport iconici, a apărut la vânzare revoluționarul model Nike Air Vapormax fără carcasă de cauciuc, iar în locul orificiului din talpă, talpa însăși a devenit o pernă de aer cu profil caracteristic și structură semitransparentă.

Cu timpul s-a schimbat și partea superioară a pantofilor sport – de la cea formată din mai multe părți și cusută cu diferite tipuri de materiale, designerii brandului au trecut la stilul minimalist al părții superioare aerisite și confortabile.

O mare descoperire a reprezentat-o încălțămintea Nike Air Max Flyknit, a cărei parte superioară a fost realizată din tricot ce imită șoseta. Acești pantofi sport se ajustează ușor pe picior, asigurând confort și o bună circulație a aerului. De o mare popularitate se bucură Nike Air Max Thea și Tavas – modele create în întregime din piele, fiecare dintre ele fiind o alegere ideală în sezonul de toamnă.

Povestea încălțămintei Air Max nu a ajuns încă la final, iar brandul în mod constant ne dovedește faptul că încă nu s-a spus ultimul cuvânt despre acest model iconic!

Vezi Nike Air Max pentru bărbați

Vezi Nike Air Max pentru copii