22.01.2024 | Vei citi în 7 min

Cum se curata incaltamintea din piele?

Te intrebi cum poti curata pantofii din piele (fara a deteriora partea superioara)? Stai linistit – din fericire, acest lucru nu necesita o mare filozofie, ci mai degraba o abordare sistematica si cateva accesorii. Cu toate acestea, daca vrei sa inveti cum sa cureti incaltamintea din piele ca un profesionist, atunci descopera cateva sfaturi utile si vezi ce trebuie sa eviti atunci cand vine vorba de ingrijirea eficienta a pielii cu cereale integrale si a pielii intoarse. Este timpul sa ai grija de colectia ta de incaltaminte asa cum trebuie.

Cum sa ai grija de incaltamintea din piele

Incaltamintea din piele ofera un lucru special pe care il apreciaza adevaratii sneakerheads. Cu siguranta, orice persoana care are cel putin cateva dintre aceste modele in garderoba sa va confirma acest fapt. Nu e nimic surprinzator. Pielea naturala este rezistenta si, pe masura ce este purtata, se adapteaza bine formei piciorului, ceea ce ii confera un plus de caracter. Pe de alta parte, nu e nimic mai bun decat sa scoti pantofii noi din cutie pentru prima data si sa iesi in oras. Cu toate acestea, este foarte probabil ca aceasta prima plimbare sa fie ca o verificare a realitatii, iar tu vei incepe sa te intrebi cum sa-ti cureti eficient pantofii din piele de praf, noroi sau sare de pe drum.

Daca vrei ca sneakers si ghetele tale de iarna sa ramana intr-o stare excelenta, trebuie sa stii cum sa ai grija de ele in mod corespunzator. Curatarea regulata a pantofilor din piele este esentiala. Acestia au unele nevoi speciale in aceasta privinta – dar nu-ti face griji. Descopera-le, completeaza accesoriile necesare si rezerva o ora pe saptamana pentru ingrijirea incaltamintei. Cu ajutorul unei perii moi, a unei carpe si a produselor cosmetice pentru pantofi, poti invata cum sa cureti modelele din piele fara sa pierzi timp si energie.

Cum se curata incaltamintea din piele? Depinde de material

Inainte de a iti curata pantofii din piele si de a alege produsele de ingrijire, verifica… ce porti de fapt. Diferitele tipuri de piele au asteptari si nevoi diferite. Poti recunoaste finisajul incaltamintei? We’ve got you covered. Daca pielea are o suprafata neteda, cu o usoara stralucire si este acoperita cu o textura de cute fine, cel mai probabil ai de-a face cu piele ecologica. Poti curata sneakers si ghetele cu finisaj din piele cu cereale integrale cu o carpa sau o perie umeda, ajungand pana la sapunul de gala sau un sampon de curatare dedicat.

In cazul in care este vorba de nabuc sau de piele intoarsa, situatia este usor diferita. Le poti recunoaste dupa fibrele lor mici si textura mata. Pentru a curata pantofii din piele cu acest tip de finisaj, evita apa – si cu siguranta nu scufunda incaltamintea in totalitate in apa. Incepe cu pieptanarea uscata a murdariei. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul unei perii moi. Cu toate acestea, atunci cand murdaria este mai dificila si este timpul pentru un adevarat deep clean, atunci alege un produs dedicat acestui tip de piele si foloseste-l conform instructiunilor. La Sizeer te asteapta o gama larga de produse marca Empire. Mizeaza pe articolul de care ai nevoie sau pe un kit cu accesorii.

Preocupari de vara: cum se curata incaltamintea alba din piele

Conditiile diverse inseamna diverse tipuri de murdarie. Primavara si vara, cea mai frecventa problema pentru un sneakerhead se va dovedi a fi praful ridicat de pe strada, care se asaza pe pantofi, creand un strat cenusiu pe partea superioara. In cazul in care un pic de apa atinge astfel de sneakers murdari, zgarierea exteriorului si a talpii din cauciuc este aproape garantata… Pentru a curata incaltamintea din piele cu partea superioara prafuita, insa, nu este nevoie de prea mult. Pentru o astfel de situatie, indiferent de tipul de piele, poate fi necesara o perie cu varf din cauciuc si una cu peri moi. Cauciucul este destinat indepartarii zgarieturilor minore de pe talpa si de pe partea superioara, in timp ce peria are rolul de a sterge praful de pe exterior. Acesta este primul (si adesea ultimul) pas in ingrijirea incaltamintei. Daca pielea cu cereale integrale are nevoie de o curatare suplimentara, mizeaza pe un produs cosmetic adecvat. Atentie! Incepe cu spalarea talpii cu o carpa umeda, pentru a nu extinde murdaria pe incaltaminte. Datorita acestui lucru, nu se vor forma urme si pete greu de indepartat. Abordeaza problema in acest mod si atunci cand vei vrea sa cureti pantofii din piele intoarsa.

Reteta pentru cum sa cureti corect incaltamintea din piele include uscarea acesteia. Dupa curatarea, sneakers, pantofii sport, tenisii sau sandalele se usuca intr-o zona umbrita, astfel incat sa nu expuna pielea la lumina directa a soarelui. Lasa incaltamintea intr-un loc cu o circulatie corespunzatoare a aerului. Atat umiditatea, cat si radiatiile UV intensifica distrugerea structurii pielii. Nu uita sa folosesti calapoade sau un prosop infasurat pentru a o usca. In acest fel, chiar daca trebuie sa speli pantofii din piele manual, cu mai multa apa, reduci riscul ca partea superioara sa se deformeze.

Ingrijirea de iarna – cum sa salvezi incaltamintea din piele

Pe masura ce vara se transforma in toamna, curatarea pantofilor din piele ar trebui sa devina un punct esential in rutina ta zilnica. Adevarata provocare pentru incaltamintea ta va fi umiditatea, noroiul si, in curand, sarea de pe sosea. Dintre cele mentionate, mai ales ultimul lucru poate pune in pericol starea pantofilor din piele. Sarea lasata pe partea superioara usuca materialul – si de aici nu dureaza mult pana cand apar crapaturi sau decolorari permanente pe exterior. Cum poti curata eficient incaltamintea din piele cu un astfel de adversar in fata ta? 

Cunosti zicala: „work smarter, not harder”? Este timpul sa o pui in practica. Toamna si iarna, este o idee buna sa cureti pantofii din piele si in timpul zilei. Acest lucru nu este dificil – tot ce ai nevoie este un mic burete de curatare sau o carpa. Le poti impacheta intr-o punga pe care o poti pune in borseta, in rucsac sau in geanta sport. Elimina murdaria mica pe masura ce mergi – iar partea superioara a incaltamintei tale preferate va fi mai putin probabil sa se uzeze. Indeparteaza urmele de sare de pe exteriorul din piele intoarsa cu o perie. Daca acest lucru nu este suficient, freca delicat pantofii cu un detergent pentru piele intoarsa diluat cu apa si lasa incaltamintea sa se usuce.

Daca te intrebi cum sa speli pantofii din piele al caror exterior este deja foarte murdar, atunci bazeaza-te pe regula de baza: cu cat mai putin contact cu apa, cu atat mai bine. Acest lucru inseamna o interdictie totala si absoluta de a arunca pantofii in masina de spalat! Spalarea mecanica poate fi periculoasa, in special pentru incaltaminte. In loc sa fii radical, actioneaza in mod sistematic. Trateaza curatarea pantofilor din piele ca pe o activitate de rutina pe care o repeti, de exemplu, o data la cateva zile. Datorita acestui lucru, nu vei petrece mai mult de cateva minute pentru a reinnoi partea superioara.

Ai grija de protectia corespunzatoare!

Se spune ca prevenirea este mai buna decat vindecarea. E adevarat, desi, in cazul incaltamintei, se poate spune mai mult: in loc sa cureti pantofii din piele cu preparate si apa, mai bine evita, pentru ca uneori poate fi prea tarziu pentru curatare. Unele pete, cum ar fi sarea uscata sau noroiul, pot lasa urme inestetice sau chiar leziuni ale pielii, care nu pot fi indepartate atat de usor… sau chiar deloc.

Din fericire, poti evita deteriorarea permanenta a sneakersilor din piele. Daca nu vrei sa te stresezi daca poti sau nu sa iti cureti incaltamintea din piele, raspunsul este sa impermeabilizezi regulat partea superioara. Un preparat special selectat – pentru piele ecologica, piele intoarsa sau nabuc – va proteja exteriorul pantofilor impotriva patrunderii murdariei si a umezelii in material. Protejarea partii superioare de umiditate este deosebit de importanta toamna si iarna. Dupa periere, aplica un strat de impregnat pentru a proteja exteriorul sneakersilor sau al ghetelor de murdarie mai grava, facilitand astfel curatarea ulterioara. De asemenea, este esential sa impregnezi sneakers din piele la sfarsitul sezonului, atunci cand ii pui in garderoba. Desigur, la Sizeer gasesti produse necesare, accesorii si mai multe sfaturi despre cum sa cureti pantofii din piele si din alte materiale!

Vezi îngrijirea încălțămintei Empire: