01.03.2024 | Vei citi în 5 min

Nostalgic as… sneakers. Revino in trecut cu adidas Campus si adidas Samba

La Sizeer avem tendinta de a fi nostalgici. Palaria bucket o asortam cu treningul adidas Beckenbauer, denimul il combinam cu sneakers adidas Jeans sau admiram pozele cu primele modele adidas Forum. La ce altceva ne putem astepta de la o calatorie in trecut? Bineinteles, cele doua modele clasice nu pot trece neobservate: adidas Campus si adidas Samba. De altfel, stim bine de ce trecerea timpului nu le afecteaza cu nimic.

Big shoes on the campus

Este putin probabil ca acestea sa fie amenintate de ceva anume. Viata merge inainte, tendintele se schimba, iar incaltamintea adidas Campus, conceputa in epoca de aur a baschetului, dainuie si se bucura de succes in continuare. A ramas practic neschimbata timp de 40 de ani: de ce sa imbunatatesti ceva care face fata provocarilor atat de bine? Are o simplitate fenomenala: parte superioara din nabuc moale, versiune monocolora, zona calcaiului de culoare alba si 3-stripes. Sneakers adidas Campus au luat nastere ca fratele mai mic al modelului Gazelle, un pantof de antrenament universal conceput de insusi fondatorul brandului. Cu toate acestea, nu dispun de panoul distinctiv in forma de T de pe varful degetelor si, mai presus de toate, sunt fixati pe o talpa mai inalta. Daca nu esti sigur ce varianta ti se potriveste cel mai bine, iti vor arata ca aceasta dilema este fictiva: pur si simplu ai nevoie de ambele.

New York si adidas Campus

Sa ne intoarcem in timp pentru o clipa. Ne aflam in New York-ul anilor ’80. In cluburi, precum CBGB din Manhattan, in galerii, lofturi si statii de metrou, se intalnesc simboluri ale contra-culturii si bohème, se amesteca punk-ul si rap-ul, infloreste arta stradala mai mult sau mai putin legala.  Brooklyn si Queens pulseaza in ritm de hip-hop, fanii Run-D.M.C. isi afiseaza cu mandrie modelele Superstar in timpul concertelor grupului, iar trioul Beastie Boys pozeaza pentru coperta de album in pantofii sport adidas Campus. Fotografiile realizate de Glen E. Friedman, fotograful cu norma intreaga al rebelilor, au facut istorie. In decurs de cativa ani, incaltamintea in stil baschetbalistic din nabuc avea sa cucereasca si Lumea Veche – fiind preferata de vedete brit-pop, precum Oasis si Blur. De la regii hip-hop-ului la mostenitorii Beatles: un drum lung, intr-adevar!

We wanna to be campused

La Sizeer vei gasi versiunea evergreen de la adidas de pe coperta albumului Beastie Boys Check Your Head: combinatia de negru si alb, cu logoul Trefoil pe limba, precum si o versiune pentru femei in nuanta de gri. Daca vrei sa te muti in Brooklyn-ul din anii ’90, poarta aceasta incaltaminte cu blugi rulati, sosete lungi si un hanorac. Cu toate acestea, va arata la fel de bine asortata cu pantaloni jogger intr-o nuanta distinctiva, pantaloni cargo sau pantaloni de trening simpli de culoare neagra. De fapt, cu orice. Si asa va fi si in urmatorii 40 de ani, deoarece modelul Campus, care este la fel de atasat de hardcore ca si de normcore, arata intotdeauna in acest fel.

Simte Samba

Daca s-ar intreba astazi in emisiunea Ce spun romanii care este cel mai cunoscut model de incaltaminte marca adidas, sneakers Samba, recent reveniti in mod spectaculos, ar ocupa cu siguranta o pozitie fruntasa. Sunt sanse mari ca si mama ta sa-i cunoasca. Asa cum pantofii adidas Forum au fost conceputi cu gandul la jucatorii de baschet, modelul Samba a fost realizat pentru jucatorii de fotbal. Adi Dassler dorea sa creeze o incaltaminte care sa poata face fata conditiilor meteorologice aspre si terenurilor inghetate: la inceputul anilor ’50, a aratat lumii un model care a devenit rapid un succes, denumit Samba in onoarea debutului sau la Cupa Mondiala FIFA din Brazilia. Sneakers rezistenti, intariti la varf cu un panou din piele intoarsa, s-au dovedit a fi o incaltaminte multifunctionala, care putea fi folosita si pentru antrenamente in sala. Au fost preferati de fanii fotbalului in anii ’80 si au fost descoperiti de comunitatea skaterilor in anii ’90. Astazi, domnesc in randul publicului larg, fiind purtati de cele mai faimoase it-girls.

Incaltamintea cu cele trei benzi dorita de toti

Modelul Samba, unul dintre primii pantofi sport din piele care au facut istorie, va fi intotdeauna asociat cu golurile marcate in fotografiile alb-negru. Pentru a simti cu adevarat vibratia nostalgica a acestor sneakers, trebuia sa fi jucat intr-o echipa de fotbal de cartier in 5, undeva la sfarsitul anilor ’80 si inceputul anilor ’90. Aici nu era vorba despre tine si tu stii la ce ne referim: visul la modelul cu cele trei benzi te urmarea non stop. De aceea, sneakers adidas Samba se potrivesc atat de bine cu vibratia anilor ’90, mai ales dupa ce in filmul iconic Trainspotting din 1996, personajul principal interpretat de Ewan McGregor a purtat modelul adidas Samba de culoare bordo.

Ce model preferi?

La Sizeer te asteapta sneakers Samba intr-o cromatica universala black & white, dar si versiuni inedite, cum ar fi mixul de alb si roz cald. Ca toate modelele retro minimaliste de la adidas, acestea ies in evidenta prin functionalitatea deosebita. Se vor potrivi atat cu blugi largi sau pantaloni de trening lejeri, cu pantaloni scurti, cat si cu o fusta tricotata. Te vei simti bine in aceste articole vestimentare. Iti promitem!

Nostalgia este vibe-ul tau? Paseste in trecut cu un brand de top! La Sizeer avem pentru tine articole streetwear retro, care sunt in tendinte aici si acum.