22.10.2019 | Vei citi în 4 min

adidas EQT – povestea modelului

Povestea adidas EQT se desfășoară aproape paralel cu aceea a schimbărilor politice. Ideea pentru o nouă serie adidas a apărut la finalul anilor ’80, după o lungă perioadă în care marca nu se mai afla în topul celor mai cunoscute branduri sport și lifestyle din lume. Ne-am lăsat orbiți de tot ce e glam și colorat, dar de care nu avem nevoie neapărat și tot timpul alergăm după noutăți. Nimeni nu mai rămâne fidel brandurilor, fapt pentru care se creează dezordine pe piață. adidas a decis să facă ceva în ciuda acestei tendințe. A inventat un model, care reprezintă o întoarcere la minimalism, necesitate și simplitate. Și a avut succes. Cum s-a întâmplat acest lucru?

Anii ’90 au fost de mare însemnătate pentru marca adidas. Brandul a hotărât să apese butonul de „reset” și să găsească un nou drum spre satisfacerea nevoilor societății contemporane. Faptul că firma a trecut în alte mâini cu siguranță a ajutat. Frații Dassler, care se aflau la conducerea companiei, i-au cedat puterea lui Robert Louis-Dreyfus. Acesta și-a propus ca încălțămintea adidas să fie prima alegere a sportivilor profesioniști. Într-un final a reușit să facă acest lucru, dar pentru a-și atinge scopul a trebuit să schimbe puțin profilul firmei. În anii ’80 marca era foarte apreciată în rândul rapperilor, care pur și simplu s-au îndrăgostit de celebrii pantofi sport adidas Superstar. Acum însă a venit momentul ca încălțămintea adidas să revină pe terenurile de sport și pistele de alergare…

Anii ’90

adidas Equipment, prescurtat EQT, al cărui motto era „Tot ce este necesar. Nimic inutil.”, devine simbolul acestei schimbări. Marca a venit cu propunerea de a realiza încălțăminte în culori neutre precum alb, negru și verde, care erau total opuse față de cele de la momentul respectiv. Construcția asimetrică includea cele mai importante caracteristici ale unor pantofi sport: protecție, sprijin, performanță. Absolut nimic care să fie inutil. A meritat să își asume riscul. Pantofii sport și-au dobândit faima imensă aproape instantaneu și la fel de repede au intrat în vizorul colecţionarilor.

buty adidas eqt

adidas eqt

Începutul secolului XXI

Scopul a fost atins – încălțămintea, îmbrăcămintea și accesoriile adidas au revenit în lumea sportului. Odată cu schimbarea directorului general, brandul a suferit noi modificări. Însă nu imediat. Dezvoltarea ulterioară a lumii sportului, de această dată sub supravegherea lui Herbert Heiner, nu a fost marcată la început de evenimente spectaculoase. În afară de colaborările cu anumiți ambasadori recunoscuți din lumea sportului (printre care Muhammad Ali sau David Beckham), mare lucru nu s-a întâmplat. Abia în urma colaborării dintre adidas și Stella McCartney s-a reușit contopirea a două lumi, până atunci separate – moda și sportul.

Anul 2017

Cu toate acestea, după luarea unor decizi curajoase legate de afaceri și după numeroasele succese pe podiumuri, a urmat o pauză de câțiva ani în care rezultatele companiei nu s-au mai făcut remarcate, fapt care a determinat firma să revină la „cele mai importante lucruri”. În anul 2017 adidas a prezentat noile modele EQT. În filmulețul promoțional s-a amintit de povestea seriei, fiind prezentată drept o serie cu statut iconic. Creatorii au fost de părere că în sfârșit lumea este pregătită pentru a reveni la esența sportului și a activității, așadar într-o lume aflată în continuă schimbare, copleșită de tot felul de curiozități, merită să ne îndreptăm atenția și spre lucurile cele mai importante – materialele de cea mai bună calitate, funcționalitatea, designul bine gândit. Reinterpretarea modelului iconic EQT atrage atenția. Noutatea se îmbină cu istoria în acest model, iar astfel încălțămintea întrunește cele mai bune caracteristici. În locul verdelui iconic își face apariția culoarea roșie – Turbo Red. Această nuanță de roșu din paleta de culori te ajută să ieși în evidență. Pantoful sport se ajustează perfect pe picior, asigură cea mai bună amortizare și lejeritate la fiecare pas, garantând totodată siguranță picioarelor tale în timpul oricărei activități. În ciuda trecerii timpului, esența încălțămintei rămâne neschimbată.